Йордания-неочаквано арабско приключение

Понеделник, 10 Ноември 2014 09:49 | Печат | Е-мейл |

                    

                   

     ЙОРДАНИЯ

Разположена на древния кръстопът между Арабия и Средиземно море, Йордания изобилства с исторически забележителности и богато културно наследство от различни исторически периоди – фараонски, елинско – римски, византийски, ислямски, персийски, отомански и европейски. Самото име „Йордан” съдържа уникална аура на покръстването и означава едновременно „Свещена река” и „Благословена земя”. Именно тази благословена земя с многолико, разнообразно и уникално наследство е физическото и духовно пространство на житията на много пророци, на божествени знаци и чудеса и арена на безчет човешки драми. Тук историческите паметници представят всеки един век от човешкото съществуване, но най-забележителният паметник „розовата перла в короната” е издяланият в скалите древен град Петра, пълен с мистичен чар и като че ли „създаден, за да възбужда удивлението у всеки посетител”. Земята на Йордания е арена на библейски събития, на древни история, на религиозни войни и едновременно с това – съвременна държава. Тя е мост между древността и настоящето, между морето и пустинята, между изтока и запада. Над историческите и културни пластове е съвременната Йордания – комбинация от спираща дъха красота и контраст. Тук са непрекъснато променящата се плодородна долина на р. Йордан и отдалечените пустинни каньони, едновременно величествени и странно застинали. Тук са прекрасните крепости на кръстоносците и дивната пустош на Вади Рум, калейдоскопично ярките и красиви коралови рифове на Червено море, неподвижната и безжизнена белота на Мъртво море.

 

 

9 дни/ 8 нощувки/8 закуски/8вечери / 1 обяд

дати: 29 април – 7 май 2015г.

Ден 1 – София / Истанбул/ Aман

Излитане от летище София в 09.35 часа с полет на Turkish Airlines. Кацане на летище Истанбул в 11.00 часа. Излитане от летище Истанбулв 14.25 часа с полет на авиокомпания Royal Jordanian. Кацане на летище Куин Алия в Аман в 16.40 часа. Трансфер летище – хотел. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.

 

Ден 2 – Ум Каис / Джераш

 

Закуска. Отпътуваме на север към Ум Каис – укрепление, разположено върху топли минерални извори. От тук могат да се видят Голанските възвишения, Галилейско море и долината на река Йордан. Продължаваме за Джераш - един от най – добре запазените гръцко – римски градове на Близкия
изток
, наричан още Помпей на Изтока. Интерес представляват Триумфалната арка на император Адриан, храмът на Зевс с кръглия трон, хиподрумът, форумът, амфитеатърът, църквата Св. Теодор с чудотворния басейн, танцуващите колони. Връщане в Аман. Вечеря. Нощувка.

Ден 3 – туристическа обиколка на Аман / река Йордан / Мъртво море

 

Закуска. След закуска следва туристическа обиколка на Аман, включваща посещение на Цитаделата с храма на Херкулес и Двореца на Умаядите, римския амфитеатър (отвън). Спускаме се на юг към мястото, известно като Ал Магтас, където Исус Христос е бил покръстен в река Йордан от Йоан Кръстител. Продължаваме за Мъртво море – най – ниската точка на земната повърхност (400 м под морското равнище) – там, където скалите, които са обливат от водата стават белоснежни, а ослепителнобялото покритие придава на района странен, нереален изглед. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.

 

Ден 4 – връх Небо / Мадаба / Керак / Петра

 

Закуска. Отпътуваме за връх Небо – според Стария Завет това е мястото, от което Моисей е показал на народа си Обетованата земя. Тук се намира и гробницата на Аарон (брат на Моисей), както и византийски църковен комплекс. От специално изградена пред комплекса платформа се открива невероятна гледка към долината на р. Йордан, Мъртво море, а при хубаво и ясно време могат да се видят и покривите на Йерусалим и Витлеем. Продължаваме към християнския град Мадаба („градът на мозайките”) по Кралския път (запазил следи от търговци, армии и поклонници, кръстосвали тези земи векове назад). На главната улица на съвременния град се издига църквата Св. Георги (гръцко – православна), съхранила известната византийска мозаечна карта на цялото Източно Средиземноморие (така, както е изглеждало преди повече от 15 века), в центъра на която е изобразен Йерусалим (най – старото известно изображение на града). Продължаваме към цитаделата на кръстоносците в град Керак, най-големият в кралството, уникален със своите седем подземни етажа, който е пример за архитектурните и военни традиции по онова време – преди почти 1000 години. Отпътуваме за град Петра – розово – червената скална магия, считан за Осмото чудо на света и уникален със своята античност, природно разположение и необикновен достъп. Днес Петра е в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Настаняваме се в хотел. Вечеря. Нощувка.

 

Ден 5 – Туристическа обиколка на Петра + обяд

Закуска. Започваме едно вълнуващо приключение в един свят, сътворен от камък, багри и тишина. Навлизаме в дългата, тясна, хладна и мрачна клисура (на арабски „Сик”), чиито стръмно издигащи се краища не пропускат слънчевите лъчи и е в пълен контраст с чудото, което се открива. Внезапно клисурата се отваря в естествена площадка, където се откроява най – известният архитектурен паметник на Петра – Съкровищницата, чиято фасада от каменна плетеница блести на яркото слънце. Древният град постепенно се открива, като в продължение на километри следват паметниците, включващи сгради, гробници, бани, погребални ниши, храмове, арки и колонади, сътворени от техническия и артистичен гений на неговите древни жители. Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.

 

Ден 6 – Петра / Вади Рум

Закуска. Потегляме към един друг свят – крехък и непокварен, светът на Вади Рум или „Лунната долина”, която Лорънс Арабски описва като „просторна, ехтяща и божествена”, едно от най – шокиращите пустинни места в света - широка, безмълвна долина и величествена панорама на обрулен от хилядолетията камък. Тук времето е спряло, а красотата е абсолютна, неестествена и непостижима. След чаша ментов чай или кафе с кардамон се отправяме към вътрешността на пустинята с джипове (продължителност на тура 2 часа). Сред пъстра магия е издигнат палатков лагер, който разполага с подходящи удобства за преспиване. Под опънатите шатри и вкусната вечеря, вероятно завинаги ще съхраните спомена за седянката край огъня на бедуините под звездното небе на пустинна Арабия. Вечеря. Нощувка.

Ден 7 – Вади Рум / Акаба

Закуска. Отпътуваме за Акаба – кокетен малък град на Червено море (единственият излаз в Йордания на море и едно от малкото места в света, от което могат да се видят 4 държави – Йордания, Египет, Израел и Саудитска Арабия). Настаняваме се в хотел. За почиващите тук курортът предлага гостоприемство, кристално чисти води на залива на Акаба, смесица от слънце и море, прохладен северен бриз и незабравима панорама на планините, които го обграждат с променящите се през всеки час от деня цветове. Най – забележителен е зрелищния коралов риф, който прави това място уникално и специално. Вечеря. Нощувка.

 

Ден 8 – Акаба / Аман

Закуска. Свободно време до обяд. Отпътуваме за Аман. Пристигане и настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.

 

Ден 9 – Аман / Истанбул / София

Закуска. Трансфер до летище Куин Алия за полет с Royal Jordanian до Истанбул. Излитане в 11.20 часа. Кацане в Истанбул в 13.40 часа. Излитане от летище Истанбул в 19.35 часа с полет на Turkish Airlines. Кацане на летище София в 20.55 часа.

 

 

ОТСТЪПКА 5% от ЦЕНИТЕ при РАННИ ЗАПИСВАНИЯ до 15.01.2015 с ВНЕСЕН ДЕПОЗИТ в РАЗМЕР НА 350 €

Хотели   4**** и 5*****

Цена на   човек в двойна/ тройна стая

Доплащане   за единична стая

Цена на   дете до 12 г. с 2-ма възр.

29/04/2015 -07/05/2015

1199 €

225 €

995 €

  

Пакетната цена включва:

¨       Самолетен билет София – Истанбул – Аман – Истанбул – София;

¨       Входна виза за Йордания;

¨       Изходна такса;

¨       Всички трансфери по програмата;

¨       3 нощувки със закуски и вечери в Аман в хотел 4****;

¨       1 нощувка със закуска и вечеря на Мъртво море в хотел 4****;

¨       2 нощувки със закуски и вечери в Петра в хотел 4****/5 *****;

¨       1 нощувка със закуска и вечеря в палатков лагер във Вади Рум;

¨       1 нощувка със закуска и вечеря в хотел 4**** в Акаба;

¨       1 обяд в Петра;

¨       2 – часов джип тур из пустинята;

¨       Туристическа програма в градовете и местата по маршрута с местен екскурзовод на руски/ български език;

¨       Входни такси за обектите, включени в туристическата програма;

¨       Медицинска застраховка с асистанс с покритие 30 000

¨       Водач от Агенцията.

 

 

Цената не включва:

¨       Всички допълнителни разходи от личен характер

¨       Задължително се заплащат бакшиши по 5 usd на човек за екскурзовода и шофьора или общо 45 usd общо за целия престой при пристигане на групата. Моля да предвидите и бакшиши за носачите на багажа в хотелите по 1 usd при настаняване и по 1 usd при напускане на хотела.

¨       Летищни такси (подлежат на препотвърждение) – 343 (към дата 21/10/14)

 

Национална валута на Йордания – йордански динар (JOD); 1 JOD~1.409 USD; 1 JOD ~ 1.105 EUR

 

МИНИМАЛЕН БРОЙ ТУРИСТИ: 15

 

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ:задграничен паспорт с 6-месечна валидност от датата на отпътуване;няма санитарни и медицински изисквания за пътуващите с престой в Йордания по-малък от 2 седмици.

 

НАЧИН НА ПЛАЩАНЕ: доплащане до 50 % по ранни записвания до 28.02.2015 г. По стандартни цени депозит – 50% от пакетната цена при сключване на договор; доплащане – 30 дни преди датата на отпътуване.

 

ЗАБЕЛЕЖКА: *Промяна в реда на изпълнение на програмата може да настъпи, вследствие на промяна на разписанието на авикомпаниите за посочените дати.

*Пакетната цена е формирана при обменен курс 1 $ = 1.53 лв. В случай на покачване курса на долара, пакетната цена може да претърпи промяна!

 

 Вече можете да се възползвате от новите услуги, които предлага Молина Травел. При нас може да направите хотелски резервации за цял свят. При нас може да резервирате хотелско настаняване според Вашите собствени предпочитания.

Научете повече